Skip to main content

Het is een speciaal moment want Velosolutions Benelux bestaat 10 jaar! Een mijlpaal die wij niet zomaar voorbij laten gaan. We stelden onze directeur Tim een aantal vragen, want hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Het is namelijk wel eens anders geweest dan nu, tegenwoordig komen de Velosolutions PumpTracks als paddenstoelen uit de grond maar de weg hiernaartoe is niet vanzelf gegaan. Zo’n 10-12 jaar geleden zat Tim in de sleur van een kantoorbaan, hij voelde zich hier niet 100% lekker bij maar van fietsen ging zijn hart wel sneller kloppen. Destijds deed Tim zelf actief mee aan mountainbike wedstrijden en was hij veel bij fietsvereniging Het Stadion te vinden. Tim besloot in het weekend als hobby fietsclinics te gaan organiseren. 

Het ondernemershart én het fietsershart waren geprikkeld en in 2012 werd ICYCLE een feit! 

Het werd een groot avontuur. Van fietsclinics en BMX kinderfeestjes, naar PumpTracks, die tot dusver alleen nog bekend waren in de Alpen/ in het Buitenland. Niemand kende PumpTracks en hoe leg je zoiets uit? ‘Het is een BMX baan maar dan voor alles op wielen’, maar eigenlijk is het iets wat je zelf moet ervaren. Dus hoog tijd om iedereen zelf de PumpTrack beleving te geven. Het allereerste event met de mobiele PumpTrack herinnert Tim zich nog goed, een bedrijfsuitje van een IT bedrijf. Op het strand werd de PumpTrack opgezet en iedereen was enthousiast. Het promo filmpje heeft een grote bijdrage geleverd aan het vertellen van het verhaal.

Tim had altijd het vertrouwen en geloof dat PumpTracks ook de Nederlandse en Belgische markt zouden veroveren, maar het bleek nog niet zo makkelijk te zijn om gemeenten en campings te overtuigen. Mensen in Tim’s omgeving begonnen vragen te stellen waarom hij doorging, maar voor Tim was dit juist een extra motivatie. De potentie was inmiddels in het buitenland bewezen en Nederland als fietsland kon hierin toch niet achterblijven?

Na jaren lobbyen was het dan zover, in 2015 werd de eerste asfalt PumpTrack aangelegd in Graft de Rijp, gemeente Alkmaar. Als onderdeel van de nieuwbouw van een nieuwe school werd een kleine PumpTrack gerealiseerd. Tim kon aan de slag! En hij was maar wat blij. Inmiddels was er een partnership met Velosolutions, de grondlegger van de asfalt pumptrack, tot stand gekomen. Voor de aanleg van de eerste tracks kwamen er dan ook Zwitserse specialisten naar Nederland en die leerden Tim en zijn crew alle kneepjes van het PumpTrack vak. Opnieuw bleek echter: één baan maakt niet het verschil, feitelijk veranderde er niet veel.

Het omslagpunt kwam met camping TerSpegelt in Eersel, een camping die graag innoveert.. Zij boden Velosolutions een kans en daar zijn we nog steeds maar al te blij mee. De PumpTrack op TerSpegelt was letterlijk de start van de PumpTrack trend in Nederland, en voor Tim extra speciaal: dit is de camping waar hij als kind veelvuldig is geweest. Dat alles zo samen kwam liet hem eindelijk zien dat zijn droom werkelijkheid zou worden. In de jaren daarna volgden de aanleg van de PumpTracks elkaar in rap tempo op: in Roosendaal werd destijds de grootste van de wereld gebouwd, en ook Tilburg, camping Ponderosa, Laren en camping de Pekelinge kwamen er vlot achteraan.

Ondertussen traden we naar buiten onder de handelsnaam Velosolutions Benelux. Het was in 2019 dat Tim vrij veel hooi op zijn vork genomen had. Clinics, mobiele tracks, gravel crossbanen, asfalt PumpTracks en daarnaast ook nog de reguliere bedrijfsvoering, marketing en social media. Het werd tijd om een keuze te maken maar het was wachten op het juiste moment. Dat moment kwam niet lang nadat Debbie Tim benaderde om hem te ondersteunen bij de socials. Het feit dat Debbie Tim meerdere keren moest berichten om in gesprek te komen liet zien dat hij overliep. Er was wel direct een hele goede klik, dus Debbie werd aangenomen en haar uren werden snel uitgebreid. Ook werd er een knoop doorgehakt om de clinics en evenementen met de mobiele track af te stoten en focus te hebben op de bouw van vaste PumpTracks.

[/et_pb_text]

De bouwploeg was inmiddels een leuke pool van jongens uit de scene, dat is iets wat we bij Velosolutions erg belangrijk vinden. Bij het bouwen van de tracks komt er veel creativiteit kijken, je moet gevoel hebben voor wat je bouwt en als je zelf goed PumpTrack rijdt, dan maak je betere keuzes tijdens de aanleg ervan. De jongens brengen veel tijd met elkaar door, reizen door heel Nederland en België en leveren fysiek erg zwaar werk, niet iets wat je jaren achter elkaar kunt doen. Door de teamspirit hoog te houden, met aandacht voor rust en privé tijd, is er een zeer hechte ploeg ontstaan waarbij de fun er vanaf straalt tijdens het werken.

De focus op het aanleggen van vaste PumpTracks wierp in 2020 meteen zijn vruchten af. In dat jaar bouwden we maar liefst 10 banen, waar dat er in 2019 nog 3 waren en kregen we ook in België voet aan de grond. Ondanks dat we buren zijn werkt de markt in België toch heel erg anders Van de manier van communiceren (meertalig) tot aan volledige andere regelgeving en procedures. Op een beurs in Brussel kwamen we in contact met Marcel en Antoine van Bike Your City, een bikeshop in Brussel. Zij boden meteen hun hulp aan en dit was een schot in de roos. Bike Your City startte direct met evenementen met een mobiele track, en bij het kantoor werd een asfalt PumpTrack aangelegd. Kortom, de perfecte showcase en een goede start van het partnership . Inmiddels draaien we in België en Nederland met 2 aparte kantoor- en bouwteams waarbij we de verbinding met elkaar niet uit het oog verliezen, iets om trots op te zijn! Daarnaast werd ons eigen kantoorteam in 2020 uitgebreid door de komst van Maxime.Met haar instelling  ‘heb je niet nog iets te doen, ik kan er  nog wel wat bij hebben’, was ze de perfecte toevoeging aan het kantoorteam. 2020 werd afgesloten met onze eerste track in een van de top 5 gemeenten in Nederland, Eindhoven!

2021 stonden er maar liefst 18 projecten op de planning en dat werd aanpoten, samen met de flexibiliteit van de jongens, het kantoorteam én de komst van Emile boksten we dit voor elkaar. Emile is een mooie aanvulling op ons team. Zijn zonen doen aan BMX en zelf komt hij uit de wegenbouw, de stap naar PumpTracks was hieruit een logisch vervolg. Emile is gewend aan grote infraprojecten en brengt hiermee een hoop expertise in de asfaltbouw met zich mee, hij vindt het leuk dat het bij ons draait om kwaliteit, beleving en klanten echt blij maken.

2022 is dus het jaar van ons 10 jarig bestaan, het jaar waarin het opnieuw weer super goed gaat met een verwachting van ca. 20 projecten En met de komst van de PumpTrack in Utrecht zijn we alweer in 3 van de 5 grootste gemeenten te vinden (Den Haag, Eindhoven en Utrecht). Daarnaast worden we steeds vaker benaderd om samen te werken, denk aan Athletic Skills ModelBibian Mentel FoundationBuitenspeelkaartCityLegendsEibeKNWU (pumptrack.info)Yalp en Waalhalla.

PumpTracks are here to stay:

Als afsluiter stelden we nog 2 vragen aan Tim:

Waar ben je het meest trots op en wat is je het meest bijgebleven?

Ik ben het meest trots op de ontwikkeling in algemene zin, van niets iets maken. PumpTrack is een eigen leven gaan leiden in Nederland, zo zijn er nieuwe woorden ontstaan, ‘pumptracken’ en ‘pumptrackbanen’ en is de term ‘PompTrack’ op RTL zijn eigen leven gaan leiden. Ik vond het in het begin lastig dat mensen de potentie niet zagen maar inmiddels is dat wel anders. Er is een markt inclusief concurrentie en dat is alleen maar mooi, de PumpTrackwereld in Nederland is een volwassen markt geworden. En dat zal het in de komende 20-30 jaar ook blijven, daar heb ik alle vertrouwen in. 

Wat wil je andere mensen die een passie of droom hebben meegeven?

Als je ergens in gelooft en passie voor voelt, ga er dan echt voor. Word je er zelf blij van, dan komt het succes vanzelf wel. Andere mensen zien vaak de beren op de weg, het is goed om hun adviezen aan te horen en er af en toe iets mee te doen, maar blijf vooral in je jezelf en je eigen ideeën geloven.

Daarnaast is het ondernemerschap dynamisch, je moet een echte ondernemer zijn om dit leuk te vinden. Er zaten veel moeilijke en zware momenten bij, maar blijf vooruit kijken. Durf ook keuzes te maken, je zult continu met veranderingen te maken krijgen en voorkom dat je blijft hangen in het oude. Blijkt een keuze niet te werken? Durf dit dan ook tegen jezelf te zeggen en een andere weg in te slaan.  

En nu? Nu is het tijd voor een feestje! Het succes van een bedrijf is sterk afhankelijk van de blijheid van medewerkers en de teamspirit. Die zitten beide wel snor dus we gaan onze medewerkers de komende tijd eens goed in het zonnetje zetten. 
Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!