Plezier staat hoog op ons lijstje maar veiligheid staat nog hoger! De PumpTracks van Velosolutions bieden vele mogelijkheden, je kunt er op skaten, fietsen, rollen etc.. Bovendien zijn ze laagdrempelig, met ieder ervaringsniveau kun je gebruik maken van de tracks. Het jongetje van 2 jaar oud op de loopfiets tot papa op zijn skateboard. Maar er is 1 overeenkomst tussen al deze mogelijkheden: draag minstens een helm! Extra bescherming is natuurlijk nog beter.
De meest gemaakte smoes voor het niet dragen van een helm is “dat zit toch niet lekker, het is niet mooi en ik val toch niet”. Maar ongelukken zitten in een klein hoekje. Een helm voorkomt ernstig hoofdletsel bij een val, onderzoek bij fietshelmen toont aan dat het risico op hoofd- en hersenletsel 63 tot 88% lager is wanneer men een helm draagt.
Je hersenen zweven als het ware in je hoofd, ze worden omgeven door hersenvocht. Dit hersenvocht dient als schokdemper, bij bewegingen zorgt het hersenvocht ervoor dat je hersenen niet tegen de binnenkant van je schedel stoten. Is de heftigheid van de klap echter te groot dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel waardoor er schade ontstaat. Kleine bloedvaten kunnen bijvoorbeeld knappen wat in ernstige gevallen tot een hersenbloeding kan leiden. Een zware klap kan direct tot een blessure leiden, bijv. een hersenschudding maar ook de opstapeling van kleinere klappen kan uiteindelijk hoofdletsel veroorzaken. Het lastige aan hoofdletsel is dat je er vaak ook klachten op de lange termijn van kan ondervinden, denk aan gebrek aan concentratie, slecht tegen licht kunnen of stemmingswisselingen.
Maar wat doet een helm?
Een goede helm bevat EPS-piepschuim wat de klappen opvangt door in te deuken. Daarnaast verlaagt de harde buitenkant van de helm de impact, soms zelfs door te breken. Heeft een helm een klap gehad, bijv. doordat je hard of meerdere keren bent gevallen, vervang de helm dan altijd. Ook al lijkt de helm niet beschadigd, door de klap kunnen er kleine haarscheurtjes zijn ontstaan die je niet kunt zien. Daarnaast kan het zijn dat het piepschuim is vervormd. De helm is hierdoor kwetsbaarder waardoor hij je hoofd niet meer goed tegen een val beschermt. Het is tevens belangrijk je helm na 3-5 jaar te vervangen, slijtage vermindert het effect van de helm.
Hoe kies je de juiste helm?
Er zijn veel verschillende helmen op de markt, in verschillende maten, kwaliteit en prijsklasses. Enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:
- Kies de juiste maat, dit meet je door met een meetlint de omtrek van je hoofd zo’n 1.5cm boven je wenkbrauwen te meten.
- Een helm zit goed wanneer hij stevig maar ook comfortabel zit. De helm mag bijv. niet over je hoofd schuiven.
- Wanneer je je helm draagt is het belangrijk altijd de gespjes rondom je kin vast te maken. Zorg dat het riempje goed stevig om je hoofd zit (maar niet té strak) anders kan de helm alsnog gaan schuiven.
- Draag je helm vooraan laag, vlak boven je wenkbrauwen om je voorhoofd te beschermen.
- Koop een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen, EN 1080 voor kinderen en EN 1078/ASTIM 1492 voor volwassenen.
- Bespaar niet, het kan om een kwestie van leven of dood gaan. En dat is belangrijker dan enkele tientjes!
Sportconsumer schreef hier een mooi artikel over en gaf bovendien hun top 10 voor helmen die op de markt verkrijgbaar zijn.
“Lees het verhaal van Rianne Schorel,ex-profvoetbalster, die na een bal tegen het hoofd maar liefst 10 jaar lang klachten ervaarde”
Wat te doen bij hoofdletsel?
Natuurlijk kunnen ongelukken waarbij hoofdletsel ontstaat nog altijd gebeuren. Wat doe je dan? Bel direct de huisarts/112 als iemand bewusteloos raakt, suf of verward is, zich anders gedraagt, als de hoofdpijn erger wordt of als hij/zij misselijk is of overgeeft. Is er sprake van een hoofdwond met een ernstige bloeding stelp de wond door erop te drukken. Bel of ga afhankelijk van de ernst 112 of de huisarts(enpost). De artsen zullen je vervolgens verder informeren.
Andere bescherming
Ook het gebruik van ander beschermingsmateriaal moedigen wij aan. Dit omvat knie-, elleboog- en polsbeschermers. Belangrijk is daarnaast een goede uitrusting te hebben. Draag altijd dichte schoenen, sportieve kleding en zorg dat je fiets, skateboard of skeelers goed onderhouden is/zijn.
Bronnen
https://ridersguide.nl
https://www.rideshimano.com/benelux/nl
https://www.sportzorg.nl/sporttakken/wielrennen/algemeen-wielrennen/helm
https://www.thuisarts.nl/val-stoot-of-klap-op-hoofd/ik-ben-gevallen-mijn-hoofd-of-heb-klap-op-mijn-hoofd-gehad-vanaf-16-jaar