Skip to main content

Een PumpTrack is dé ultieme urban speeltuin. PumpTracks werken als grote magneten, die iedereen die van urban sports en buitenspelen houdt aantrekt. De banen zijn toegankelijk en uitdagend voor alle leeftijden, de 2-jarige op zijn stepje tot de vader op zijn skateboard.

Maar wat zijn urban sports en hoe populair zijn ze eigenlijk? De gemeente Rotterdam geeft hier een mooie definitie voor en definieert urban sports als volgt: sporten die zich kenmerken door een vrij (over het algemeen niet of los georganiseerd), expressief en creatief karakter die zich afspelen in een stedelijke/urbane setting. Maar urban sports zijn vooral een leefstijl, het gaat verder dan het sporten alleen, er heerst een cultuur waar men zich tot aangetrokken voelt. Voorbeelden van urban sports zijn BMX, skateboarden, freerunning, 3×3 basketbal, streetdance en stuntsteppen. In Noord-Brabant zijn er jaarlijks 250.000 beoefenaars in urban sports en culture en de Brabantse skateparken hebben gemiddeld 55.000 bezoekers per jaar. Bovendien zullen o.a. skateboarden en BMX freestyle in 2021 voor het eerst op de Olympische Spelen te zien zijn. Het mag gezegd worden dat urban sports booming zijn!

Het mooie van een PumpTrack is dat het aan meerdere urban sports tegelijkertijd dienst doet, een multifunctionele werking. Het speciale asfalt maakt het mogelijk de track te berijden met:

  •  Mountainbikes: een fiets waarmee je op allerlei terreinen uit de voeten kan met vaak wat dikkere banden voor extra grip.
  • BMX fietsen: er bestaan verschillende soorten BMX, het grootste onderscheid is Freestyle en Race. Waarbij het bij Freestyle gaat om zoveel mogelijk moeilijke tricks sierlijk uitvoeren gaat het bij Race over wie het eerste de baan met hindernissen aflegt. Zowel BMX Race als Freestyle zijn mogelijk op de PumpTrack. BMX fietsen zijn kleine fietsen waarbij je je zadel nagenoeg niet gebruikt. Bij sommige fietsen zitten er tevens speciale voetbeugels op of kun je je stuur 360 graden rond draaien.
  • (Stunt)stepjes: stuntsteppen is met name populair onder kinderen. Met behulp van een stevige step oefen je op tricks of ga je zo snel mogelijk door de Pumptrack. Stuntsteps zijn er in vele soorten en maten.
  • Skates: skates worden ook wel skeelers genoemd. Je kan niet alleen skaten op de eindeloze fietspaden die Nederland kent, maar probeer het perfect asfalt van een PumpTrack eens uit! Skates hebben over het algemeen 4 wielen per skate en voor gebruik in de PumpTrack is het goed stijve hoge skates te kiezen. Vaak zit er bij 1 van de 2 skates een remblok op de achterkant.
  • Rolschaatsen: rolschaatsen geven misschien een nostalgisch gevoel maar de sport wordt nog volop beoefend. Ook hier is er weer onderscheid te maken in Rollerderby, een full-contact sport waar je racet tegen anderen, en kunstrijden, waarbij het om tricks, expressie en uitvoering draait. Het verschil met skates is dat er 4 wielen in paartjes van 2 onder zijn bevestigd. Daarnaast zit de rem aan de voorkant van beide rolschaatsen.

Onze PumpTracks zijn ook
op de Buitenspeelkaart
te vinden, klik hier!

  • Skate-/longboards: Skateboarden is ontstaan vanuit het surfen en ook hier zijn weer verschillende vormen van bekend. Zo kun je skaten op straat (street) of in een halfpipe (vert). Voor langere afstanden of hogere snelheden wordt ook vaak gebruik gemaakt van een longboard, heeft een langere plank en vaak ook grotere wielen dan een skateboard. Een skate- en longboard bestaan uit trucks (de wielen) en een deck (de bovenkant) waar ook weer veel verschillende varianten van te vinden zijn.
  • Loopfiets: Je ziet steeds vaker peuters rondcrossen op hun loopfiets en ouders die hen achtervolgen. Een loopfiets is een lage fiets zonder trappers, terwijl het kindje op het zadel zit kan hij/zij door loopbewegingen te maken zichzelf voortbewegen. Loopfietsen zijn goed voor de grove motoriek en de bumps van een PumpTrack maken dit extra uitdagend. De kids PumpTracks zijn hier logischerwijs perfect voor.
  • Rolstoel: een groot deel van de PumpTracks zijn ook nog eens inclusief! Deze zijn namelijk ook toegankelijk voor een rolstoel. Of je laat jezelf voortduwen en begeleiden of je daagt jezelf uit door de bumps zelfstandig te nemen.

Er is dus veel mogelijk! Maar ben je bewust van je eigen (of iemand anders) kunnen. Betreedt een PumpTrack altijd met degelijk materiaal betreedt, en laat je goed informeren over het juiste materiaal wanneer je serieus wilt gaan pumpen. Zorg daarnaast altijd voor de juiste bescherming! Draag minstens een helm en overweeg daarnaast het gebruik van knie-, pols- en elleboogbeschermers. Veiligheid voor alles. In een eerdere blog gingen wij hier verder op in.
In combinatie met het feit dat PumpTracks vaak openbaar toegankelijk zijn maakt dit ze dé ultieme urban speeltuin.

Bronnen
https://www.rotterdam.nl/loket/documentenkcc/BeleidsnotaUrbanSports2018-2021.pdf
https://docplayer.nl/106490886-Ambitieplan-urban-sports-culture-brabant-deel-1-focus-op.html

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!