Skip to main content

De aanschaf- en onderhoudskosten van een PumpTrack zijn in verhouding tot andere speelvoorzieningen relatief laag. Maar toch kan het voor (kleinere) gemeenten een grote investering zijn. Een investering die zich in de jaren daarna uitbetaald maar er ook voor kan zorgen dat er in het aanschafjaar minder andere mogelijkheden voor sport en spel zijn. Toch zijn er opties om de kosten voor een PumpTrack creatief bij elkaar te krijgen. De gemeente Lingewaard, waar we recent een PumpTrack in Gendt aanlegden, is hier een mooi voorbeeld van.

Na meerdere vragen vanuit de samenleving via meldingen voor de openbare ruimte en een handtekeningenactie die bij de wethouder terecht kwam, kon Rogier Schmitz van de gemeente Lingewaard er niet meer omheen. Er was vanuit bewoners een grote vraag naar een PumpTrack in de gemeente Lingewaard! Na zich er verder erin te verdiepen besloten zij ervoor te gaan. In februari ging het balletje rollen en in juli lag de PumpTrack er! Zo snel kan het gaan. Maar wat ging daaraan vooraf? De gemeente Lingewaard is een kleine gemeente met een beperkt budget voor spelen in de openbare ruimte (waarvan 60% beschikbaar is voor nieuwe initiatieven). Ze moesten daarom op zoek naar een creatieve manier om de investering voor de PumpTrack bij elkaar te krijgen. Het college van burgemeester en wethouders gaf aan dat zij bereid waren een investering van tienduizend euro te doen maar dat de rest vanuit de samenleving zou moeten komen. De projectgroep bestaande uit initiatiefnemers besloot met hulp van de gemeente eerst maar eens op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Deze vonden zij in de buurt van sportpark Walburgen met verschillende verenigingen en een recreatieplas.  Zij vonden draagvlak bij de verschillende verenigingen, de omwonenden, de organisatie Gendt Vooruit en ook in het Dorpsontwikkelingsplan werd reeds gepraat over een investering voor een blijvende activiteit voor jongeren. 

Op deze manier sloeg de projectgroep 3 vliegen in 1 klap; een goede locatie,  lokale partijen waren bereid mee te investeren én deze waren tevens bereid hun steentje bij te dragen aan het onderhoud en de activering op de PumpTrack. Investeren in een initiatief geeft het gevoel van eigenaarschap bij de lokale partijen. Zo zorgen de sportverenigingen ervoor dat de baan schoon is en organiseren zij leuke activiteiten terwijl de PumpTrack voor meer reuring op het sportpark zorgt. Op dit moment is alleen de PumpTrack openbaar toegankelijk en binnen de gemeente speelt de open club gedachte. De PumpTrack laat zien dat het mogelijk is op deze locatie een openbare faciliteit aan te leggen zonder dat er overlast of vandalisme plaatsvindt. Een veelbelovend beeld voor het verder openstellen van het reeds bestaande sportpark.

Maar wat als het geld niet vanuit het college of de samenleving beschikbaar komt? Dan nog is er, zo geeft Rogier aan, de mogelijkheid om een PumpTrack aan te leggen zonder dat dit een grote investering van het jaarbudget vraagt en het budget voor de rest van het jaar op is. Er zijn meerdere mogelijkheden, we noemen er hier 2:

  • Reserveer vooraf geld voor de investering in een PumpTrack; Moet er binnenkort een nieuw Speel- of Sportbeleid worden gevormd? Of is er ruimte binnen het Lokaal Sportakkoord? Maar denk ook verder, bijv. binnen het herinrichtingsbudget van een wijk of budgetten bij andere afdelingen als Sociaal Domein en Openbare Ruimte.
  • Verdeel de investering over meerdere jaren. Binnen gemeentes is het net als in het dagelijks leven mogelijk een lening (met lage rente) aan te gaan. Verdeel de investering over 15-20 jaar waarbij de jaarlijkse afschrijving en rente uit het reguliere budget betaald worden. Hierdoor creëer je nog steeds genoeg ruimte voor het investeren in andere initiatieven.

Heb je eenmaal de investering voor een PumpTrack gemaakt? Dan zijn de verdere onderhoudskosten laag, dit blijft beperkt tot het onderhoud van het omliggende groen en tweemaal een jaarlijkse inspectie. PumpTracks zijn bovendien een lange termijn investering, zo bieden wij 8 jaar garantie op het asfalt, en is het vooral een veelzijdige investering; van jong tot oud en van loopfiets tot BMX fiets.

En weet je wat? Gemeente Lingewaard heeft inmiddels ook een tweede PumpTrack aangelegd, nu kunnen ook de kinderen in Doornenburg naar hartelust pumpen

Meer info of vragen? Bekijk de projectpagina van de PumpTrack in Gendt of neem contact met ons op!

 

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!