Skip to main content

PumpTracks worden met het jaar populairder. Inmiddels zijn er meer dan 60 Velosolutions PumpTracks in de Benelux te vinden en dit aantal groeit hard. Met de toenemende populairiteit neemt ook het aantal wedstrijden toe. Met de lancering van de UCI Pump Track Worldchampionships in 2018 is het aantal officiële races ook exponentieel gegroeid. Sinds die lancering, ruim 4 jaar geleden, is er een hoop veranderd. Een goed moment om terug te blikken dus.

We krijgen regelmatig vragen van klanten die een officiële wedstrijd zouden willen organiseren op hun PumpTrack, en soms bestaat daar nog wel wat onduidelijkheid over. In dit artikel gaan we in op de volgende vragen:

  • Wat is de UCI Pump Track Worldchampionships?
  • Aan welke voorwaarden moet een PumpTrack voldoen voor het organiseren van een officiële UCI PumpTrack race?
  • Hoe krijg je een UCI wedstrijd naar jouw PumpTrack?

UCI Pump Track Worldchampionships

De Pump Track Worldchampionships is de eerste en enige officiële internationale PumpTrack wedstrijdserie. Deelnemers krijgen gedurende het jaar de kans zich te kwalificeren op Velosolutions PumpTracks in diverse landen. Deze kwalificatiereeks speelt zich doorgaans af tussen maart en september, waarbij het doel is te kwalificeren voor de finale, die aan het eind van het seizoen gepland wordt. Omdat de PumpTracks onderling van elkaar verschillen en in verschillende landen liggen is het aan de rijder om te kiezen waar haar/zijn voorkeur naar uit gaat. Overigens staat het een deelnemer vrij om aan meerdere kwalificatiewedstrijden mee te doen, om zo zijn/haar kans op succes te vergroten.

In 2019 werd de iconische UCI regenboogtrui voor het eerst uitgedeeld aan de wereldkampioenen PumpTrack van dat jaar: Payton Ridenour & Tommy Zula. Na een COVID pauze werden in 2021, na een bloedstollende finale op de Velosolutions PumpTrack in Lissabon, Aiko Gommers & Eddy Clerte tot wereldkampioenen gekroond. Onze collega’s waren erbij en schreven er een blog over. 2022 mag een bijzonder jaar genoemd worden, met de Nederlander Niels Bensink als wereldkampioen PumpTrack. Bij de dames was het Christa von Niederhausern die het hoogste podium mocht beklimmen en de regenboogtrui om haar schouders kreeg. Kan Niels volgend jaar zijn titel verdedigen?

Waar moet een wedstrijd PumpTrack aan voldoen?

In België en Nederland zijn er sinds 2018 meerdere kwalificatie races verreden, 2020 was de eer aan Roosendaal en in 2021 en 2021 kon men zich kwalificeren in Eindhoven. In België streken we de afgelopen jaren succesvol neer in Brussel en Genk.

Wat maakt deze locaties bijzonder en waar moet een PumpTrack voldoen voor het binnenslepen van een officiële PumpTrack wedstrijd? Voor het organiseren van een officiële UCI wedstijd, zoals de kwalificatie voor het wereldkampioenschap is de voorwaarde eigenlijk heel simpel. Deze wedstrijden worden namelijk exclusief verreden op PumpTracks van Velosolutions. De UCI onderstreept hiermee de veiligheid en innovatieve ontwerpen van Velosolutions PumpTracks en heeft deze daarom aangewezen als exclusief leverancier.

Dit betekent dat geen enkele andere PumpTrack leverancier een realisatie op dit niveau kan aanbieden met de garantie dat er een UCI wedstrijd kan plaatvinden.

In Roosendaal werden in 2018 en 2019 races verreden op een gespiegeld design met een totale baanlengte van meer dan 400 meter. Een bijzondere locatie, des te meer omdat het head-to-head race format voor veel spanning en sensatie zorgt. Eindhoven was in 2021 en 2022 host van de WK kwalificatie. Stuk voor stuk zeer succesvolle evenementen waarbij deelnemers werden uitgedaagd op een innovatief baanontwerp. Voor de toeschouwers was dit ook zeer de moeite waard, mede doordat zij de actie van zeer dichtbij konden meemaken.

Om een officiële UCI wedstrijd naar uw locatie te halen is het dus belangrijk dat de PumpTrack door Velosolutions is gebouwd. Houdt er rekening mee dat het minimum oppervlak 1000 m2 dient te zijn. Binnen dat oppervlak kan ons design-team dan voor u een wedstrijdwaardige track ontwerpen.

Hoe krijg je een UCI wedstrijd naar jouw PumpTrack?

Zoals hierboven omschreven begint dat dus met het aanleggen van UCI wedstrijd PumpTrack, gebouwd door Velosolutions. Per jaar kunt u aangeven of er interesse is voor een officiële UCI wedstrijd, zoals de WK kwalificatie of misschien zelfs een WK finale. In de Benelux kunnen per jaar meerdere locaties een UCI wedstrijd hosten. Als er veel animo is kan er namelijk voor worden gekozen een Benelux kwalificatie-serie te houden, zodat er op meerdere plekken in Nederland en België races zijn. De wedstrijdkalender wordt meestal eind januari of begin februari bekend gemaakt, dus het is belangrijk dat u uw interesse al ruim daarvoor kenbaar heeft gemaakt. In overleg met de UCI wordt dan gekeken welke wedstrijden op welke datums verreden kunnen worden. De organisatie van de WK kwalificaties in Nederland ligt in de professionele handen van Team TOC.

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!