Skip to main content

De meeste Nederlanders, maar liefst 70%, onderschatten hoeveel kinderen in Nederland in armoede leven. Dat blijkt uit onderzoek van Panel Wizard. Op dit moment leeft ongeveer 1 miljoen van de Nederlanders in armoede, waarvan 272.000 kinderen. Dat is maar liefst 1 op de 12 kinderen. Uit onderzoek blijkt ook dat slechts 44% van de kinderen uit arme gezinnen lid is van een sportvereniging, tegenover 77% in welvarender gezinnen. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat kinderen uit arme gezinnen minder bewegen, zij zijn namelijk vaker te vinden op openbare sportveldjes en het schoolplein. Een PumpTrack zou uitstekend passen op een plek waar je kosteloos in beweging kunt komen!

PumpTracks liggen in de openbare ruimte en zijn hierdoor (veelal) gratis toegankelijk. Van zonsop- tot zonsondergang kun je er terecht. Goed om in beweging te komen maar ook voor het sociale aspect, samen sporten met vriendjes uit de buurt. Natuurlijk heb je om van een PumpTrack gebruik te maken materiaal nodig, denk aan een fiets, inline- of rollerskates, step of skateboard. Veiligheid staat voorop dus ook een helm is van belang. Deze materialen hebben relatief lage aanschafkosten en met je reguliere fiets kun je al de PumpTrack op! Voor sommige ouders zijn deze aanschafkosten helaas nog steeds een investering die ze zich niet kunnen veroorloven. Maar daar zijn oplossingen voor. Allereerst zijn er wellicht mensen die dergelijk materiaal nog in de schuur hebben liggen maar ook wordt het vaak bij de kringloopwinkel aangeboden. Controleer altijd of het materiaal van goede kwaliteit en veilig is.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties die ervoor zorgen dat kinderen toch kunnen sporten. Dit doen zij door de onkosten aan lidmaatschap en materiaal te financieren. Misschien willen ze jouw step en helm ook wel financieren? Organisaties bij wie je hiervoor kunt aankloppen zijn de gemeente (beschikt vaak over kinderpakketten), Jeugdfonds Sport & Cultuur en Leergeld. Sinds kort hebben zij samen met Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job hun krachten gebundeld in Sam& voor alle kinderen. Hier kun je als ouder je vraag voorleggen waarna het bij de juiste organisatie terecht komt.

https://www.samenvoorallekinderen.nl
https://www.allesoversport.nl/thema/meedoen-door-sport-en-bewegen/financiele-hulp-om-kinderen-te-laten-sporten/

Kortom; een tal aan mogelijkheden om laagdrempelig op een PumpTrack te komen bewegen!

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!