Skip to main content

 

“Iedereen in de gemeente Vught moet kunnen sporten”, dat is de visie van de gemeente Vught en MOVE Vught. Aangestuurd door gemeente realiseert MOVE Vught een sport- en beweegklimaat waar iedere inwoner aan deel kan nemen. Benieuwd hoe de PumpTrack een plek heeft gekregen in de Gemeente Vught?

Jeroen Leenders is buurtsportcoach bij Move Vught en organiseert allerlei sport- en beweegactiviteiten in de gemeente Vught. Daarnaast is hij samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het creëren van een beweegvriendelijke gemeente. Vught is een gemeente die veel fysieke barrières kent; 2 spoorlijnen en de N65 delen de gemeente op in deelgebieden. Dit vergroot de drempel om naar een andere wijk te gaan om daar te spelen en/of bewegen. Bij Move Vught wordt ingezet op centrale speel- en beweeg plekken in de wijk waar inwoners van iedere leeftijd terecht kunnen. Locaties waar een 2-jarige terecht kan maar ook de 70-jarige zijn plekje vindt. Bij een bijeenkomst van Sport Service Noord Brabant (SSNB) in Roosendaal kwam de daar gelegen PumpTrack ter sprake. Jeroen en zijn collega’s waren zo enthousiast dat ze meteen een kijkje zijn gaan nemen en in zijn vakantie trok Jeroen er samen met zijn kinderen op uit om PumpTracks in Nederland te bezoeken.

Het eigen enthousiasme werd krachtig aangevuld met een handtekeningenactie voor een crossbaan die 5 kinderen uit de gemeente naar de wethouder hadden gestuurd. Een crossbaan is leuk maar slijt sneller en is doorgaans alleen toegankelijk tijdens trainingsmomenten. 1 + 1 is 2 en daar ontstond het doel om een openbare asfalt PumpTrack in de gemeente te realiseren. Asfalt bleek voor een eerste opzet  te kostbaar en daarom is de keuze gemaakt voor een gravel PumpTrack met grasbeton, dat erosie door het weer en gebruik tegengaat. De PumpTrack is zo aangelegd dat hij in een tweede fase kan worden geasfalteerd, de financiering hiervoor is nagenoeg rond. 

De gravel PumpTrack is een groot succes! Move Vught vindt de Gravel PumpTrack een belangrijke aanwinst. Kijkend naar de schijf van 10 van het Athletic Skills Model is voortbewegen op wieltjes een verrijking, het is een andere manier van bewegen.  De uitbreiding met asfalt biedt alleen nog maar meer kansen bijvoorbeeld voor: stuntstepjes, skateboarden, rolschaatsen en inline skaten. Dat het een succes is bleek wel uit de eerste weken, er was een ware stormloop aan kinderen met hun ouders die de gravel PumpTrack wilden uitproberen; wachttijden bij de Efteling leken er niks bij. En nog steeds wordt de track  volop gebruikt. Van oudsher is Vught een waar BMX dorp met o.a. Bas de Bever (voormalig mountainbiker/BMX-er en voormalig bondscoach van het Nederlands BMX team) die hier vandaan komt. Lang was er voor de BMX-ers geen mogelijkheid om in de gemeente  te bmx-en en men is blij dat dit nu wel kan. Vanuit meerdere hoeken van de gemeente (mede door de fysieke barrières die het voor kinderen lastig maken om zelfstandig naar de PumpTrack te gaan) zijn initiatieven gestart voor een tweede PumpTrack aan de andere kant van het dorp. Daarnaast zou het mooi zijn dat er bij de bestaande PumpTrack bijvoorbeeld een Sportotheek komt waar men materiaal kan lenen.  En idealiter wordt de locatie een echte Urban Area, denk o.a. aan Spoorpark Tilburg of Urban Sportpark Eindhoven. Het verder uitbreiden van het  clinic aanbod, het mogelijk asfalteren van de PumpTrack en het creëren van een Urban Area, bijv. door de aanleg van een skatepark,  zouden de impact  en de aantrekkingskracht compleet maken. Het idee van een Urban Area speelt al langer en dat het op steeds meer plekken gebeurd laat zien dat er een brandende vraag naar is. 

En Jeroen? Die is ook zelf niet van de PumpTrack weg te slaanr_enabled=”off”]

 

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!