Skip to main content

Onder het mom van ‘Red Bull Backyard Digger’ was de gemeente Heeze Leende een van de gelukkige gemeenten waar Red Bull een lemen fietscrossbaan, ook wel dirt track,  realiseerde. Deze baan werd met lokale BMX’ers aangelegd en bevatte hoge bulten en schansen. Het onderhoud werd door de rijders zelf geregeld en mede hierdoor werd het een groot succes onder de inwoners. De initiatiefnemers werden ouder, trokken weg uit de gemeente en de baan raakte helaas in verval. Urban Sports zijn ook in Heeze Leende in opkomst, en nadat de skatebaan in Heeze werd opgeknapt, ontstond in de coronaperiode het idee om de fietscrossbaan aan de Loofvennen nieuw leven in te blazen.

De kinderen uit Leende raakten enthousiast, de ouders herinneren zich de goede oude tijd op de fietscrossbaan, er was een mooie locatie en er lag nog tonnen aan leem. Reden genoeg om met een renovatie aan de slag te gaan. De financiering die benodigd was werd binnengehaald door een aanvraag te doen bij het landelijk project Jeugd aan Zet. Kleine gemeenten konden deze subsidieregeling – maximaal 10.000 euro- aanspreken om jongeren door de coronacrisis te helpen. 

Samen met de kinderen uit groep 6 van de lokale basisschool werden verschillende ontwerpen van de baan getekend, meer lijkend op een PumpTrack, wat interessanter is voor een bredere doelgroep. Ouders, kinderen en onze bouwers staken vervolgens 3 dagen lang de handen uit de mouwen om het ontwerp te realiseren. Mooi om te zien dat de rijders van toen aanwezig waren om ervoor te zorgen dat hun kinderen nu op de baan kunnen rijden.

Het doel? Leende de BMX tijden van weleer laten herleven. De kinderen kunnen niet alleen gebruik van de baan maken maar worden ook gestimuleerd om zich verantwoordelijk te voelen voor de baan.”Wie wil crossen moet ook meehelpen met het onderhoud”. Op deze manier blijft de baan goed onderhouden en is hij gratis toegankelijk voor iedereen. Vanuit Jeugdwerk wordt de jeugd begeleid, zo wordt er samen aan een onderhoudsplan gewerkt en organiseren ze zogenoemde graafdagen. 

En die BMX tijden van weleer zijn op meerdere plekken in het dorp te vinden. Bas de Haas fietste ooit als jongetje op de Red Bull dirt track. Hij begon te sleutelen aan fietsen en zijn hobby groeide uiteindelijk uit tot fietsenwinkel King Cycle in Leende. Kinderen kunnen ook nu weer hier terecht voor hun eerste BMX fiets en daarnaast is Bas ook betrokken bij de realisatie van de PumpTrack. Zo adviseert hij waar kan en realiseerde hij jongstleden bankjes zodat ouders kunnen kijken naar hun kroost. 

De wensen voor de toekomst? Het organiseren van een officiële opening met demo’s want die heeft door corona nog niet plaats kunnen vinden. Maar ook heel veel Bike & BBQ dagen, ontspannen en gezellig met elkaar fietsen en eten. In de toekomst hopen ze tevens een watertappunt aan te kunnen leggen voor de dorstige jeugd, maar het ultieme doel is toch wel een asfalt PumpTrack zodat ook de skaters en steppers uit Leende op de track terecht kunnen.

Een van die steppers die ontzettend graag op de PumpTrack zou willen steppen is Jesse Bust. Jesse is 15 jaar oud, komt uit Geldrop en is veel te vinden in het Urban Sportpark in Eindhoven en op de skatebaan in Heeze. Op de skatebaan in Heeze, de enige in de directe omgeving, zijn veel steppers te vinden. Er hangt een gezellige sfeer en hij raadt iedereen aan om hier eens langs te gaan. Maar het zou toch helemaal mooi zijn als de steppers en skaters ook op een PumpTrack dichtbij huis terecht kunnen en niet naar Eindhoven hoeven te reizen. Hierdoor kunnen ook jongere kinderen de PumpTrack ervaren maar het is ook heel anders steppen dan een skatebaan. Want hoe tof is het als je hoog en hard over de PumpTrack kan gaan en dit combineert met het leren van nieuwe tricks? Nieuwe uitdagingen maar ook een echte work out. Door de baan te asfalteren en publiciteit rondom de track te organiseren weet Jesse zeker dat het dé plek voor jongeren in Leende wordt om samen te komen.

 

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!