Skip to main content

Wie had eind februari van dit jaar kunnen voorspellen dat het COVID-19 virus er voor zou zorgen dat nog geen maand later alle grote evenementen van 2020 geannuleerd of uitgesteld zouden zijn? Hier een korte greep uit het lijstje op het moment van schrijven: Eredivisie, Formule 1, EK Voetbal en ja, zelfs de Olympische Spelen schuiven een jaar door. En hoe zit het met de fietsevenementen? Veel evenementen zijn al geannuleerd, zoals de WK BMX en diverse wielerwedstrijden. De organisatie van de Tour de France (en Vuelta) houdt zich opvallend stil. Hopen zij op een klein wonder? En zo staat er in het weekend van 22 en 23 augustus 2020 ook nog een NK en WK kwalificatie pumptrack op de planning. Een weekend waar ik normaalgesproken aardig ‘pumped’ van zou raken, maar die op dit moment als bijzaak voelt. Onze gedachten gaan uit naar (familie en vrienden van) slachtoffers en de hard werkende mensen in de zorg. Met het netjes opvolgen van de richtlijnen hopen we deze crisis zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten. En of het geplande NK pumptrack en de WK kwalificatie door kunnen gaan is momenteel sowieso nog niet duidelijk, daarin kunnen we niet anders dan de adviezen van de overheid opvolgen. Ik hoop dat er snel grip komt op de situatie, en dat we dan weer mogen dromen over mooie sportevenementen.

En hoe kan die droom er op 22 en 23 augustus uitzien? De snelste rijders van het land vliegens dan één weekend lang over de pumptrack in Roosendaal. Die zelfde pumptrack waar de dag ervoor nog ‘gewoon recreatief’ het jongetje van 3 met loopfiets en het meisje van 6 met haar step overheen rolde. Zij kijken hun ogen uit en denken aan de dag dat ze misschien zelf zo kunnen racen. Eén weekend lang naar je helden kijken, of voor wie wil, zelf meedoen! Het NK op zaterdag is namelijk ook ingericht voor de kleinere kids (vanaf 5 jaar). De 17+ klasse kan de rood-wit-blauwe trui op de zondag bemachtigen, tijdens de Red Bull UCI Pump Track World Championships Qualifier (of kortweg WK kwalificatie). De top 4 kwalificeert zich voor het Wereldkampioenschap Pumptrack, wat in Oosterijk (Leogang) plaatsvindt op 5 september 2020. Ik hoop natuurlijk op een mooie Nederlands afvaardiging naar dat WK, zodat het fenomeen pumptrack nog wat meer aandacht krijgt.

Het Nederlands Kampioenschap (NK) pumptrack strijkt voor de 2e keer neer en de WK kwalificatie voor de 3e keer op de Velosolutions pumptrack van de WielerExperience Roosendaal. Dat wederom voor deze locatie gekozen wordt is goed te begrijpen. Met een grootte van 4 tennisvelden was deze pumptrack ten tijde van de aanleg de grootste van de wereld. En ook op dit moment hoeven ze zich in Roosendaal niet te schamen, want de track wordt nog steeds gezien als één van ’s werelds beste pumptracks.

Pumptracks bouwen wij vanuit Velosolutions altijd met laagdrempeligheid als uitgangspunt. Kids iets minder achter de schermpjes van de iPad en TV, en samen met vriendjes en vriendinnetjes fietsen, steppen of skaten. Met veel plezier buitenspelen, dat is de missie. Pumptracks hebben ook altijd dat vrije, spontane en leuke karakter gehad. Gewoon wat crossen op je BMX, niet te moeilijk. In de 10 jaar dat wij pumptracks bouwen is een trend te zien waarbij er steeds meer aandacht komt voor de organisatie van wedstrijden op de pumptrack. Het hoogtepunt daarvan kwam eind vorig jaar, toen de UCI bekend maakte dat pumptrack een officiële discipline werd onder de UCI vlag. Het nieuws dat er op de Velosolutions pumptracks geracet ging worden, met een officiële regenboog trui als gevolg, kwam bij veel mensen als een behoorlijke verassing. Tegenstanders van de UCI-status waren er zeker. Zij zijn bang dat het vrijblijvende karakter van het pumptracken verloren gaat en dat het daarmee minder leuk wordt. Persoonlijk zie ik een NK en WK juist als een prachtig inspiratiemiddel voor de jeugd. UCI baas David Lappartient beschrijft het als volgt:

“The creation of a Red Bull UCI Pump Track World Championships is a recognition of the specialty at the highest level and a demonstration of our sport’s dynamism. With the knowhow of Red Bull and Velosolutions we aim to meet the expectations of a public that enjoys a show and to make our sport even more popular with the younger generation.” – UCI President David Lappartient

Zelf ben ik in mijn fietscarrière nooit verder gekomen dan een overwinning bij de solo 6-uurs MTB race van Assen. Zo’n rood-wit-blauw shirt, of mooier nog, die regenboogtrui, dat heeft wel iets magisch. En dat is waar de kracht volgens mij ook zit. Met een WK of NK pumptrack komt de ‘sport’ ook op de radar van de grotere steden. En dat is fijn, want met een pumptrack in de grootste steden van Nederland maken we veel impact en dragen we bij aan het speelplezier van velen kinderen. En hoe bijzonder is het dan dat het jongetje van 3 op exact de zelfde baan kan rijden als de pumptrack prof? Trots ben ik dat we dat al hebben bereikt, en dankbaar voor de steden en dorpen die (ook in tijden van crisis) kiezen voor een Velosolutions pumptrack.

WK in jouw stad of gemeente?

Als stad of gemeente kun je meedoen door een Velosolutions Pump Track aan te laten leggen en een kwalificatiewedstrijd te hosten. Bovendien kun je via een bidprocedure meedingen naar de WK finale in de komende jaren.

Meedoen als deelnemer?

Voor deelname aan de Red Bull UCI Pump Track World Championships kun je je inschrijven via de website Red Bull Pump Track World Championships. Met kwalificaties wereldwijd is er altijd wel een mogelijkheid dicht bij jou in de buurt. Alle wedstrijden, dus ook die in Nederland, België en Luxemburg worden via die website kenbaar gemaakt.

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!