Skip to main content

Wist je dat voor elke Velosolutions PumpTrack een bijdrage wordt gedaan aan Pump for Peace? Begin 2023 voltooide Pump for Peace, een wereldwijd initiatief van Velosolutions, samen met Kasanje Cycling de aanleg van de eerste PumpTrack van Oeganda in het kleine dorpje Ziba. Dit was meer dan alleen een toevoeging aan de lokale infrastructuur; het is een baken van positiviteit en een symbool van hoop voor de gemeenschap. Meer dan een jaar later kijken we terug op de impact van dit project en de mooie ontwikkelingen die zich sinds de opening hebben voorgedaan.

Een plek van geluk en veiligheid

De Velosolutions Pump Track in Ziba is een toevluchtsoord voor kinderen, waar ze veilig kunnen spelen en ontdekken. Sam Mutton, die samen met zijn team toezicht houdt op het initiatief in Oeganda, beschrijft de baan als “een plek van vreugde”. In een land waar parken schaars en vaak ontoegankelijk zijn, is de PumpTrack een zeldzaam juweeltje. De PumpTrack is zeven dagen per week geopend en biedt gratis toegang tot fietsen, zodat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, de kans krijgen om te fietsen en plezier te hebben.

“Kinderen gebruiken de baan voortdurend, zelfs tijdens de lunchpauze op school,” vertelt Sam. “We hebben regels moeten opstellen om ervoor te zorgen dat ze alleen na schooltijd komen, zodat hun opleiding voorrang krijgt.” De baan draait niet alleen om fietsen, maar ook om het bevorderen van een gemeenschapsgevoel. Kinderen komen na schooltijd en blijven tot het donker is, genietend van een ruimte waar ze zichzelf kunnen zijn.

Invloed op de gemeenschap en empowerment

De PumpTrack is een symbool geworden van plezier, lachen en hoop. Het biedt kinderen uit financieel achtergestelde milieus een kans die voorheen onbereikbaar was. Fietsen, dat ooit werd beschouwd als een luxe of een noodzaak om bijvoorbeeld water halen, is nu een bron van vreugde en vrijheid geworden.

“Dit project gaat over meer dan alleen fietsen,” zegt Sam. “Het gaat over het creëren van een fittere, gezondere samenleving. We zien een echte transformatie in de gemeenschap. Kinderen die anders te snel volwassen zouden moeten worden, hebben nu de kans om gewoon kind te zijn.”

Wat de PumpTrack nog meer brengt

De PumpTrack heeft een domino-effect teweeggebracht in de plaatselijke economie. In het weekend is er een aanzienlijke toestroom van bezoekers uit Kampala, wat een stimulans is voor lokale bedrijven. “Veel lokale bedrijven genereren meer inkomsten omdat mensen onderweg naar de PumpTrack stoppen,” merkt Sam op. Door deze toegenomen economische activiteit kunnen gezinnen zich fietsen voor hun kinderen veroorloven, waardoor de dromen van veel jonge fietsers in vervulling gaan.

Hoewel het café vertraging heeft opgelopen door bureaucratische obstakels, zal het binnenkort opengaan, in eerste instantie in het weekend. Het project omvat ook een toilet- en doucheblok, dat gratis toegankelijk is voor fietsers, en een grote speelruimte die kinderen bezig houdt terwijl ze wachten op hun beurt op de PumpTrack.

Een visie voor de toekomst

Vooruitkijkend werkt het team aan de integratie van de PumpTrack in de lichamelijke opvoedingsprogramma’s van lokale scholen. “We zijn gesprekken gestart met verschillende scholen om gymlessen en sportdagen te organiseren op de PumpTrack,” zegt Sam. “We hopen dat er gedurende de week gratis lessen worden aangeboden, om zo honderden kinderen in beweging te krijgen voor een gezonde levensstijl.”

Claudio Caluori, de oprichter van Velosolutions en Pump for Peace, denkt na over de bredere impact van deze projecten. “Dit zijn de belangrijkste projecten voor ons. Het geluk zien van deze kinderen met het weinige dat ze hebben is levensveranderend. Het maakt me ontzettend dankbaar om mensen blij te maken met wat we doen. Wanneer een project zich ontwikkelt tot een gemeenschap, banen creëert en een fietscultuur stimuleert, geeft dat ongelooflijk veel voldoening.”

Een wereldwijde beweging

Pump for Peace stopt niet bij Oeganda. Onlangs is een PumpTrack in Nicaragua voltooid en er zijn plannen om er meer te bouwen in Ghana en Nepal, waarna nog vele zullen volgen. Deze wereldwijde beweging blijft vreugde verspreiden, kansen creëren en gemeenschappen sterker maken door de eenvoudige maar krachtige daad van het fietsen.

Nu we vieren dat het een jaar geleden is dat de eerste Velosolutions-PumpTrack in Oeganda werd gebouwd met een gulle bijdrage van Rotwild, kijken we uit naar hoe dit initiatief zal blijven groeien en nog meer vreugde en hoop zal brengen aan kinderen en gemeenschappen over de hele wereld.

All photos and video by Miro Peloso 

“Fun that moves the heartbeat”

Chat openen
Welkom bij Velosolutions 👋
Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via Whatsapp!